Oliviers & Co x Oberra løb med sejren til DM i gløgg 2023, hvor de imponerede både dommerpanelet og folkets jury. Deres gløgg kombinerede klassiske julesmage, forskellige typer peber, naturvine og et tvist af kaffebønner. Som prikken over i’et tilføjede de en mandarinolie, der løftede smagen og sikrede dem titlen som Danmarks bedste gløgg.
Den prisvindende gløgg er udviklet af kok Anders Damgaard i samarbejde med Oliviers & Co, og nu kan du få fingrene i opskriften, så du kan brygge med derhjemme! Hvis du foretrækker en nemmere løsning, kan du købe den færdige gløggessens hos Oliviers & Co i hal 1 eller hos Oberra, som også serverer gløggen på glas.
DET SKAL DU BRUGE
Gløggessens
2 kg brun farin
1 l vand
1 fl. portvin
2 fl. rødvin
5 appelsiner
5 cm ingefær
7 kanelstænger
8 g nelliker
8 g allehånde
5 g muskatblomme
3 laurbærblade
1 vaniljestang
1 tsk rosa peber
1 spsk sort peber
1 tsk Sichuanpeber
50 g kaffebønner
Til servering
40 % gløggessens
40 % rødvin, fx Barbera fra Piemonte
6,6 % portvin
6,6 % mørk rom
6,6 % snaps
Ristede hasselnødder og rom-marinerede tranebær
Mandarinolie
SÅDAN GØR DU
Gløggessens
1. Kom alle ingredienser, undtagen kaffebønnerne, i en gryde og kog i 10 minutter. Lad derefter essensen trække på køl i 14 dage.
2. Efter 14 dage tilsættes kaffebønnerne til essensen, og den varmes op til kogepunktet. Lad det trække, indtil essensen har den ønskede smag, ca. 20-30 minutter, hvorefter essensen sigtes.
Til servering
1. Bland gløggessensen i en gryde med rødvin, portvin, rom og snaps, og opvarm forsigtigt til ca. 70 grader. Det er vigtigt, at gløggen ikke får for meget varme.
2. Server med lidt ristede hasselnødder og rom-marinerede tranebær i glasset.