TURDUCK & STUFFING
For amerikanerne er Thanksgiving en af de største højtider på året – en højtid der er lige så traditionsrig, som julen på vores kanter. Tranebærsauce, kartoffelmos på søde kartofler, grønne bønner og græskartærte eller pecan pie får birollerne, mens aftenens store hovedrolle indtages af en ’stuffed’ kalkun.
Skal det være ekstra stort (som det jo gerne skal være i USA), serverer man en turducken til sine middagsgæster: en kylling i en and, i en kalkun – alle tre udbenet, farseret og oppe i hinanden, for til sidst at blive syet sammen inden turducken steges i ovnen. Der er med andre ord mæthedsgaranti – og så er den i øvrigt et imponerede indslag til middagsbordet.
DET SKAL DU BRUGE
Turduck
1 stk. kalkun (slagterne)
1 stk. and (slagterne)
1 stk. hel kylling (slagterne)
Salt og peber (ASA Spice)
Kødsnor eller kødnåle
1 kg stuffing
Stuffing (1 kg)
500 g lyst brød i tern (Omegn & Venner)
250 g god bacon i tern (slagterne)
150 g hakkede kastanjer
200 g smør (Omegn & Venner)
2 dl fløde (Omegn & Venner)
1 stk. hakket løg (Solfrugt)
1 bdt. hakket salvie (Solfrugt)
0,5 bdt. plukket timian (Solfrugt)
Salt og peber (ASA Spice)
SÅDAN GØR DU
- Kom baconen i en stor gryde, og lad den stege gylden.
- Tilsæt nu smør, kastanjer, salvie og timian, og lad det stege videre i et par minutter.
- Tilsæt fløde og brød, og smag blandingen til med salt og peber.
- Udben kalkun, and og kylling, men behold vinge- og lårben i kalkunen (bestil dem eventuelt udbenede fra din slagter).
- Læg anden med skindsiden nedad på en kold pande, og steg skindet gyldenbrunt ved middelhøj varme.
- Læg et tyndt lag stuffing i kalkunen, læg anden ovenpå, og læg endnu et lag stuffing, og så kyllingen oven på. Slut af med endnu et lag stuffing.
- Overskydende stuffing anrettes i et ildfast fad og bages ved 225 grader i cirka 10 minutter og serveres samtidig med stegen.
- Fold nu kalkunen sammen, og luk den med kødnåle, og giv stegen godt med salt og peber.
- Læg stegen på en rist over en bakke med 1,5 liter vand, og sæt den i ovnen ved 220 grader. Efter 30 minutter skrues der ned på 150 grader, og stegen skal nu have cirka fire-fem timer yderligere. Hver time må du gerne hælde lidt af væsken fra bakken hen over kalkunen, og tilføj eventuelt lidt ekstra væske.
- Når stegen er færdig, sigter du væsken og gemmer den til saucen.
- Stegen skal nå en kernetemperatur på cirka 75 grader, før den er færdig. Herefter har stegen godt af at hvile minimum 30 min. Lav gerne stegen i god tid, den kan sagtens stå en-to timer med sølvpapir over uden at blive kold.