DM I GLØGG
Når kalenderen slår kvart i jul inviterer vi landets passionerede gløggologer og glade amatører til det (uofficielle) danske mesterskab i gløgg. Det har vi gjort siden 2014, og hvert år har gryderne varmet nye spændende gløgg-varianter.
Lasse Skjønning Andersen (Grød) og Gorm Wisweh (GORMs) er de to initiativtagere bag DM i gløgg, og sammen med TorvehallerneKBH stablede vi den kærkomne tradition på benene. Det har været en fest hvert eneste år vi har afholdt arrangementet, og det er uden tvivl årets hyggeligste søndag.
GLØGGELIGE TIDER
I tidens løb har vi haft fornøjelsen af både selvudnævnte gløggologer og garvede spiriotosaer bag gryderne. I 2014 bød Timm Vladimir på en “helt ny måde at servere gløgg på”. Vaffelbageriet bragte deres verdenskendte gløgg med til torvet i 2016, hjemmebryggeren, Marie-Luise Lubich, fandt første gang vej til podiet i 2018, hvor hun sikrede sig tredjepladsen ved sin anden deltagelse. Noorbohandelen fik fuld plade i 2018, hvor de løb med både 1. pladsen fra dommerpanelet og folkets jury, og Oliviers & Co gentog denne bedrift i 2023 med en imponerende debut i mesterskabet.
BRYGGER DU DANMARKS BEDSTE GLØGG?
Vi leder efter deltagere til årets mesterskab søndag 17. november. Hvis du ser dig selv som danmarkshistoriens mest oversete gløgg-brygger, så har du nu chancen for at få din fod inden for til det uofficielle danmarksmesterskab i TorvehallerneKBH.
Send en ansøgning til info@torvehallernekbh.dk med følgende informationer inden 1. oktober.
- Navn
- Titel og virksomhed: (hvem stiller du op for? er du hjemmebrygger eller garvet gløggolog?)
- Kort beskrivelse af din gløgg og hvorfor den er Danmarks bedste?
- Hvad er dit forhold til gløgg?
REGLER
- Gløggen tilberedes hjemmefra og varmes op under heatet. Hver deltager har ca. 40 min. ved kogeøen.
- Gløggen bedømmes ud fra 3 parametre: julekrydderier (alt det som I mener, smager af jul), smag og indre varme.
- Deltagerne bliver inddelt i 2 heats.
- Deltagerne skal medbringe minimum 15 liter gløgg. Der skal serveres 4 glas til dommerne, resten skal serveres til publikum.
- Der uddeles tre priser:
- Danmarks bedste gløgg bedømmes af en fagjury ud fra tre parametre
- Folkets pris kåres af folkets jury, en samling af særligt gløggelskende gløggsmagere
- Den mest nyskabende gløgg kåres af fagjuryen for at have en gnist af en genistreg, der aldrig går i glemmebogen.
GLØGG I ÅRENES LØB
2014
Katrine Foged fra Grannys House løb med den første sejr, som Danmarks bedste gløggbrygger. Gløggen var baseret på appelsinskal, ingefær og portvin.
Vinderen af publikumsprisen blev TorvehallerneKBHs franske bager, Gilbert L’Hommelais fra Brioche Dorée.
Dommerpanelet: Magnus Kofoed (Kadeau), Christophe Rapp (R Vinbar) & Kristian Sørensen (Publik Wine Bar).
2015
The Barking Dog og Carl Wrangel løb med årets sejr med en traditionel gløgg, brygget på rødvin, kardemomme, nellike, kanel, sukker og brandy.
Den forsvarende mester Katrine Foged, fra Grannys House hev publikumsprisen hjem.
Dommerpanelet: Christian Grønlykke (gløggolog), Magnus Kofoed (Kadeau) & en garvet gløggolog fra publikum.
2016
I 2016 fik Noorbohandelen deres første titel med deres hemmelige opskrift på en spiritusblanding afrundet med friskpresset appelsinjuice og hvid portvin.
Den ærefulde publikumspris tilfaldt barchefen, Rasmus Greve Christiansen fra Odense. Publikums-favoritten var baseret på en essens af mørk rom og bl.a. krydret med chili.
Dommerpanelet: Christian Grønlykke (gløggolog), Magnus Kofoed (Kadeau) Thomas Hegaard Hansen (vinder af DM i blindsmagning 2016).
2017
I 2017 vandt de traditionsrige restauranter fra Gråbrødre Torv, Huks Fluks og Peder Oxes Kælder. Ulrik Egund & Torben Møistad Johansson hev sejren hjem med rødvinsgløggen ”Batch no. 2”, der var baseret på økologisk Tempranillo, portvin, hvid rom, kardemomme, laurbær, enebær, ingefær & fransk eg.
Den franske stadeholder Edouard Cazazian fra Ma Poule vandt publikums hjerter med en fransk Vin Chaud. ’Gløgg à la créole’ var lavet på Antilles-rom og lidt vanilje.
Dommerpanelet: Christian Grønlykke (gløggolog), Magnus Kofoed (Kadeau) & Jacob Kocemba (prisvindende sommerlier).
2018
Noorbohandelen fik fuld plade i 2018, hvor de løb med både 1. pladsen fra dommerpanelet og folkets jury.
Hjemmebryggerne Lene Nielsen og Marie-Luise Lubich tog hhv. anden- og tredjepladsen, mens Sune Urth fra Copenhagen Distillery fik prisen for den mest nyskabende gløgg.
Dommerpanelet: Christian Grønlykke (gløggolog), Magnus Kofoed (Kadeau) & Jacob Kocemba (prisvindende sommerlier).
2019
Noorbohandelen indtog for tredje gang øverste trin på podiet og blev vinder af årets mesterskab. Den ærefulde publikumspris tilfaldt også Noorbohandelen for andet år i træk.
Huks Fluks løb med 2. pladsen og Den mest nyskabende gløgg, og sidst men ikke mindst kom Ewalds Brasserie ind på en 3. plads og vandt Folkets jurys 2. plads.
Dommerpanelet: Christian Grønlykke (gløggolog), Esben Bjerre (julefanatiker), Christel Pixi (dessertkok) & Luna Hjerming (garvet sommerlier).
2021
I 2021 løb hjemmebryggeren Marie-Luise Lubich med dommerpanelets pris. Gløggen var baseret på sortkirsebær og hyldeblomster krydret med Marie-Luises hjemmelavede julesnaps, en god portvin og rom.
Søren Ewald Fossum fra Ewalds Brasserie vandt publikums hjerter med en økologisk gløgg lavet ud fra klassiske manér med rødvin, portvin snaps og rom og lidt krydderier til som kanel , kardemomme og anis.
Dommerpanelet: Christian Grønlykke (gløggolog), Christel Pixi (dessertkok), Lasse Skjønning Andersen (GRØD-konge) & Luna Hjerming (garvet sommerlier).
2022
Destilleriet Nordic Ethanol indtog gløgg-tronen i 2022. Gløggen havde klassiske julekrydderier i sig, men også et tvist af kakao- og tongabønner. Den var lavet på deres egen økologiske kommen akvavit, hvid rom og amaro – og toppet med økologisk tempranillo.
Den ærefulde publikumspris tilfaldt igen i år Søren Ewald Fossum fra Ewalds Brasserie. Gløggen var baseret på mørk rom, snaps, 20 års Tawny port og klassiske varme krydderier. Sune Urth fra Copenhagen Distillery løb med prisen for den mest nyskabende gløgg.
Dommerpanelet: Ole Troelsø (madanmelder), Marie Havnø Frank (dessertkok), Esben Bjerre (julefanatiker) & Luna Hjerming (garvet sommerlier).
2023
Debutanterne Oliviers & Co x Oberra fik fuld plade i 2023, hvor de løb med både 1. pladsen fra dommerpanelet og folkets jury. Gløggen var baseret på klassiske julesmage, forskellige typer af peber, naturvine og et tvist af kaffebønner. Den sidste finish var en mandarinolie, der forfinede smagen og gjorde gløggen til landets bedste.
Copenhagen Distillery løb igen i år med prisen for den mest nyskabende gløgg med deres ‘Hot buttered julesnaps’. En gløgg lavet på smør, honning og rålakrids, der var pisket og opløst i varm solbærsaft og til sidst toppet med julesnaps.
Dommerpanelet: Solfinn Danielsen (mundskænk hos Rødder & Vin), Marie Havnø Frank (dessertkok), Esben Bjerre (julefanatiker) & Luna Hjerming (garvet sommerlier).
2024
Ark Collection løb med 1. pladsen, da de, ifølge dommerne, var lykkedes med at destillere julen med deres røde gløgg. Den var brygget på rødvin, en infusion af sommerens bær samt kirsebær- og æblejuice. Derudover var der tilsat spiritus som Kirsebær Sur Lie, aquavit, æblebrandy, brændevin og til sidst en hjemmelavet amaro.
Carina Skjoldemose fra ismejeriet Isvilde vandt både publikums hjerter og prisen for den mest nyskabende gløgg med sin naturinspirerede gløgg. Den var baseret på sankede granskud og fyrpollen, orangevin, rom, citrusgin, vanilje samt ristede hasselnødder og fermenterede kirsebær.
Dommerpanelet: Solfinn Danielsen (mundskænk hos Rødder & Vin), Marie Havnø Frank (dessertkok), Esben Bjerre (julefanatiker) & Luna Hjerming (garvet sommerlier).