SVAMPEBYGOTTO
Når efteråret banker på, og svampene pibler frem i skovbunden, står Lasse fra Grød i køkkenet og laver denne klassiker til middagsbordet. Hvis du ikke selv vil gøre ham kunsten efter, kan du nappe en omgang hos Grød i efteråret.
DET SKAL DU BRUGE (4 PERSONER)
Bygottobasen
200 g perlebyg
7 dl vand
20 g grøntsagsfond (Omegn & Venner)
100 g parmesan (Ma Poule)
1/2 dl piskefløde (Omegn & Venner)
2 spsk æbleeddike (Noorbohandelen)
Salt (ASA Spice)
Syltede svampe
200 g portobelle svampe (Solfrugt)
50 g sukker
1 dl lagereddike (Noorbohandelen)
1 dl vand
Svampepuré
200 g portobelle svampe (Solfrugt)
30 g smør (Omegn & Venner)
1/2 dl piskefløde (Omegn & Venner)
Topping
Et par kviste frisk timian
40 g parmesanost (Ma Poule)
Peber (ASA Spice)
SÅDAN GØR DU
- Rengør svampene. Hak halvdelen i tynde skiver – og de resterende groft.
- Varm en gryde ved medium varme og steg svampeskiverne af, indtil de begynder at tabe lidt væske. Hæld vand, lagereddike og sukker i gryden og lad det simre.
- Kom perlebyg, grøntsagsfond og vand i gryden og kog op ved høj varme – skru ned til lav varme, når det bulderkoger, og lad det simre. Grøden må godt være lidt “suppet” og skal ikke koges helt tør.
- Kom smør i en gryde og brun de grofthakkede svampe af. Tilsæt piskefløde i gryden og kog i ca. 1 minut. Blend det hele groft og sæt til side.
- Riv parmesan og pluk den friske timian.
- Kom svampepuren i bygottobasen og tilføj evt. lidt kogende vand, hvis bygbasen er blevet tør. Kog i et par minutter til bygbasen har en cremet tekstur. Den skal hverken være for våd eller for tør. Tilføj revet parmesan og æbleeddike, og sluk for blusset – husk at gemme lidt parmesan til topping.
- Smag til med salt og æbleeddike og server med det samme i skåle. Anret med syltede svampe, frisk timian, parmesan og peber. Velbekommen.