BROMBÆR-ÆBLE SYLTETØJ
Det spæde efterår byder på en høstsæson, man har lyst til at gemme og putte på glas. Heldigvis for os, har vi fået fingrene i en høstværdig opskrift fra André Spange Nabulsis bog ‘På glas og flasker’.
DET SKAL DU BRUGE (4 PERSONER)
3 syrlige danske æbler (Solfrugt)
200 g brombær (Rokkedyssegaard)
1⁄2 dl vand
100 g sukker
1⁄2 vaniljestang (ASA Spice)
SÅDAN GØR DU (Forventet arbejdstid: 20 min.)
- Vask brombærrene og hæld dem i en gryde. Skræl æblerne, skær dem i kvarte og fjern kernehuset. Del bådene i mindre stykker, så de har samme størrelse som brombærrene og hæld dem i gryden. Skrab kornene ud af vaniljestangen, og kom korn og den tomme vaniljestang i gryden sammen med vand.
- Kog det hele sammen ved svag varme, indtil æblerne er helt udkogte ved regelmæssig omrøring. Bliver kompotten for tør, inden æblerne er kogt ud, og begynder det at sidde fast i gryden, tilsættes lidt mere vand. Bare husk, at det skal være en god fast masse, når den er kogt færdig – der bruges ikke jævning til denne syltetøj. Når det hele er kogt mørt tilsættes sukkeret og koges helt ud. Herefter tages den tomme vaniljestang op, og massen blendes med en stavblender eller i en foodprocessor.
- Bær og æbler kan variere meget i smag. Derfor skal du huske at smage syltetøjet til, efter det er blevet blendet, hvor den fulde smag kommer frem. Er det stadigt for surt, tilsættes mere sukker. Pektinen fra æblerne gør i øvrigt, at marmeladen bliver helt geleagtig.
- Syltetøjet bruger jeg selv til alt fra morgenbrødet til ostebordet, hvor det er særdeles velegnet, eller som smagsgiver i cheesecakes. Det er lige til højrebenet at vende det ned i ostemassen, når man laver cheesecake. Både for at give en god farve og ikke mindst en vildt lækker smag af sensommer.