CÔTE DE BOEUF
4 personer | 95 min
Kongen af bøffer! Côte de boeuf skal steges ordentligt. Det vil sige stille og roligt, men med temperament og med masser af aromaer og smør. Den lille kartoffelanretning ved siden af er fræk. Bag kartoflerne helt sprøde på ydersiden, og hvis du har vores kogebog, så servér dem eventuelt med morkelbearnaisen.
.
DET SKAL DU BRUGE
Bouef
1 côte de boeuf på 1-1½ kg (Slagter Lund, Torvets Slagter, Cleaver’s Meat Market)
100 g smør til stegning
½ dl olie til stegning (Oliviers & Co)
20 kviste timian (Solfrugt)
1 hvidløg (Solfrugt)
Hvidløgsconfit
20 fed hvidløg, pillede (Solfrugt)
1/3 bdt timian (Solfrugt)
3 dl smagsneutral olie
Pommes Anna (80 min)
200 g smør
2/3 bdt timian (Solfrugt)
1 økologisk citron, skallen (Solfrugt)
700 g spisekartofler (Solfrugt)
salt
sort peber, friskkværnet
SÅDAN GØR DU
- Tag kødet ud af køleskabet, og lad det temperere utildækket i minimum 1 time. Tænd ovnen på 110 °C.
- Lav imens dine confiterede hvidløg. Det gør du ved at komme hvidløgsfeddene i en kasserolle sammen med timian og dække dem til med olien. Lad dem simre i cirka 30 minutter, til de er møre uden at have taget farve. Det er vigtigt, at de ikke koger. Når de er færdige, lader du dem køle ned i olien.
- Brun kødet grundigt på alle sider. Start med at stille det på højkant, så fedtet kan smelte, og sørg for en flot ensartet stegeskorpe. Kom nu smør, olie, timian og hvidløg uden skal på panden. Skru lidt ned for varmen, imens du overhælder bøffen med brusende smør.
- Kom bøffen i ovnen i 20-25 minutter, til kernetemperaturen rammer 53 °C. Det svarer til medium rare. Lad kødet trække i minimum 10 minutter, inden du steger det op i smørret på panden igen.
- Før du skærer bøffen ud, maser du en masse confiterede hvidløg over den.
- Servér med Pommes Anna og eventuelt en syrlig salat.
- Smelt smørret sammen med timian og revet citronskal, og lad det holde sig lunt. Det skal ikke brunes.
- Skær kartoflerne i meget tynde skiver på et mandolinjern.
- Pensl nu fire muffinforme af metal med smør, og læg kartoffelskiverne i lag med smeltet smør, salt og peber mellem hvert lag. Der må gerne være lidt top på formene.
- Kom stanniol over formene, og stil dem i ovnen på 210 °C i 20 minutter.
- Tag stanniolen af formene, og bag dem i cirka 35 minutter, til kartoflerne er sprøde og faldet sammen.
Nyd gerne en rødvin (eks. Syrah fra St. Joseph i Nordrhône) til retten.
Hvidløgene kan holde sig på køl i uendelige tider, hvis de er dækket af olie. Lav store portioner ad gangen – de kan spises til alt!
Opskriften er fra vores kogebog Opskrifter fra torvet. Læs mere her.