CHILI
Hvis man ikke vidste bedre, ville man tro, chilien kom fra Asien. Men faktisk var det portugiserne, der engang i det 16. århundrede sejlede den fra Sydamerika til Thailand. Og i dag findes den hotte frugt overalt i verden som et uovertruffet krydderi, der kan give maden aroma og styrke og løfte både salte og søde retter til nye højder.
Mest kendt er den lange, røde klassiker, men bag den står en hel familie, hvis medlemmer varierer fra det milde og søde til det virkelig stærke, der bogstaveligt talt kan gøre dig mundlam. Så prøv dig frem (med en vis varsomhed), når de spicy frugter i både friske og tørrede udgaver sætter fut i vores grøntsagsstader.
PIMENT D’ESPELETTE
Piment d’Espelette er et krydderi, der kan bringe velsmag til et hav af retter. Frugterne dyrkes i kommunen Espelette i det franske Baskerland. Chilierne dyrkes med nænsomhed og kan sammenlignes med dyrkningen af vin og avlernes forhold til deres druer.
Piment d’Espelette har en mild varme, elegant smag af moden frugt, sødme og lidt røg. Krydderiet bidrager med en delikat chilismag, der giver andre smagsnuancer plads.
Ma Poule anbefaler at drysse krydderiet på et blødkogt æg eller gedeost, komme det i en vinaigrette eller bruge den til fisk og i vegetarretter.
BIRD’S EYE
Hvis du gerne vil bikse en god, stærk thairet sammen, skal du måske prøve Bird’s eye fra ASA Spice. Bird’s eye er nogle af de stærkeste i apsicum-familien. De sælges for det meste hele og tørrede, så skal de bare hakkes eller stødes derhjemme.
OPSKRIFT PÅ CHILISAUCE
Chilisauce er en stor passion for mange og det med rette. Denne variant er et solidt bud på en basisopskrift med grundsmagene på plads. Opskriften er fra vores kogebog “Opskrifter fra torvet“